2 minute read

opa_louis_aarsse_1918 1918. De 75e verjaardag van Opa Louis Aarsse

Opa Aarsse had, voor het gezin op de Francois Valentijnstraat ging wonen, nog twee andere huizen, maar die had hij moeten verkopen. In die tijd stonden huizen leeg. Dan moest je de mensen geld toegeven om je huis te bewonen, anders verkrotte het. Het huis aan de Nieuwe Uitleg is in die tijd voor ongeveer ƒ 8.000 verkocht. Het zou nu een kapitaal waard zijn. Robert Aarsse woont er tegenover. Opa Aarsse had prachtige schilderijen, een Japanse kast met parelmoer en een mooie klok met een ronde wijzerplaat die ieder half uur een deuntje speelde: “Fazanten, ganzen, wat kost je leverworst? Ik heb er van zes, van acht van tien”, in totaal 6 verschillende muziekwerkjes.

Het fort op de speelzolder had Opa van Oom Guus Gerhard gekregen. Daar speelden ze oorlogje mee. Ze schoten met grauwe erwten, witte en bruine bonen op elkaars soldaatjes. De kanonnetjes kon je echt laden en dan: “Pang”, schoten de erwten over de zolder. Eén vriendje hield zich niet aan de regels en had vliegtuigen met bommen, en bekogelde de tegenpartij met blokken; dat escaleerde. Op de zolder stond ook een ouden mangel en een Juffrouw van Rubber. Een paspop, en daar kon je mee dansen als je je verkleed had. De eerste en tweede zolder was van de Aarsses, daarnaast woonden Belgen uit Lier, die “Onze Vader en Onze Moeder” genoemd werden. Op het balcon hielden ze een merel in een kooitje die van de tongriem gesneden was en prachtig zong. Met de zoon ging Opa Louis wel eens vissen in de Schenk. Allleen moest je opppassen dat je na afloop niet te veel naar vis stonk, anders merkten ze het thuis. Daaronder was een atelier met naaimeisjes die gaskousjes naaiden voor gaslampen (één van die meisjes heette Veronica) . Dan waren er de buren Erlee, met drie kinderen. Van Rie Erlee waren Opa Louis en Oom Theo niet erg gecharmeerd, daar hadden ze de pest aan. Ze noemden haar: “Rie hang-aan-de-bel”. Wat de pianolessen betrof, Theo en Opa moesten quatremain spelen, en ze deden altijd wie er het eerste klaar was. Op een dag belde er een man aan die niet weg wou, zodat Opa Aarsse woedend de trap afkwam. Hij trapte op het blad eten, dat Oma Hahn even op de trap had neergezet om open te doen, en al het eten viel de trap af. Ze zijn toen naar het restaurant Pomona gegaan, maar dat bleek een vegetarisch restaurant te zijn. Tante Do riep alsmaar: “Mama, waar blijft mijn vleesje?”. Opa Aarsse was ook mee, want die had het eten de trap afgedonderd.

aarsse_kleinkinderen aarsse_familie_1923 do_hahn_en_opa_aarse
De 75e verjaardag van Opa Louis Aarsse. Van links naar rechts de kleinkinderen: Theo Gerhard, Opa Louis Hahn, Lout Aarsse, tante Do, Guus Gerhard en Tante Jettie                                                                                                                                                                                     De 80e verjaardag van Opa Louis Aarsse, 26 mei 1923. Aan Opa’s rechterhand: Jettie, Dora, Theo, en (het pleegkind) Nancy Toth; aan zijn linkerhand: Oma Hahn, Corrie Schoggers (een zuster van Tante Jet Aarsse Schoggers); voor Opa: Guus Gerhard en Lout Aarsse Tante Do Hahn en de haar 80-jarige grootvader [Opa Louis Aarsse]. (1923)